Gastronomia

1262.
[ĆWIERCZAKIEWICZOWA Lucyna] – Jedyne praktyczne przepisy konfitur, ciast, wędlin, wódek i likierów przez Autorkę 365 obiadów Lucynę C. [krypt.]. Wyd. X. Warszawa 1882. Nakł. autorki. 16d, s. X, 262. opr. wsp. ppł.
Podklejone naddracia karty tyt., niewielkie zaplamienia, stan dobry. Całość podzielona na 4 części: Konfitury, konserwy, konfitury suche, soki, galarety owocowe, kremy, lody i t.p.; Ciasta i wszelkie pieczywa; Mięsiwa w ogóle i wszelkie marynaty [...]; Wódki, nalewki, likiery i różne napoje.
260.–
1263.
[ĆWIERCZAKIEWICZOWA] Lucyna – 365 obiadów za pięć złotych. Przez Lucynę C. [krypt.], autorkę Jedynych praktycznych przepisów [...]. Wyd. XII poprawione i znacznie powiększone. Warszawa 1883. Nakł. autorki. 16d, s. 414, XVII. opr. wsp. ppł.
Karta tyt. nieco otarta i zabrudzona, z niewielkim ubytkiem, nieznaczne zaplamienia. Na początku przykładowe menu na każdy dzień roku. Część zasadnicza podzielona na 19 rozdziałów, np.: Zupy, Sosy, Paszteciki i pierogi ruskie, Wołowina, Baranina, Wieprzowina, Drób, Zwierzyna, Ryby, Różne mączne i jajeczne potrawy, Leguminy, Komputy, Sałaty. Na końcu oprawiono kilka czystych kart, na których zapisano 3 przepisy.
220.–
1264.
DISSLOWA Marja – Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, dekoracji stołu, urządzania przyjęć, cukiernictwa domowego, sporządzania i konserwowania zapasów zimowych, słowniczek polsko-francusko-angielski. Przejrzałya i uzupełniły Pani Elżbieta [Kiewnarska] i Irena Rybotycka. Wyd. IV ilustrowane. London [1949]. Tern (Rybitwa) Book Company Limited. 8, s. 359, tabl. 10. opr. oryg. ppł., obw.
Polonica 2803*. Obw. podklejona, poza tym stan dobry. Okł. proj. T. Rożankowski. Wyd. zaaprobowane przez Instytut Gospodarstwa Domowego. Na końcu alfabetyczny spis przepisów, przed nim słowniczek. Nieczęste.
360.–
1265.
LEWANDOWA F[anni] – Kuchnia djeto-jarska. 400 potraw wyłącznie z jarzyn i owoców. Z 22 ilustracjami w kolorach naturalnych. Wilno 1938. Druk. J. Zawadzkiego. 8, s. VIII, 196, tabl. 3. opr. oryg. ppł.
Brak jednej tabl. barwnej. Opr. otarta, wyklejki podklejone taśmą, kilka kart podklejonych, stan ogólny dobry, mimo, że egzemplarz był używany. Na str. 181-184 propozycje w zakresie obiadów letnich i zimowych. Przed spisem cytat z Pasteura: "Jarstwo zachowuje i przedłuża życie, gdyż przy używaniu pokarmów mięsnych organizm prędzej dojrzewa, a co za tem idzie, prędzej zbliża się ku starości i zniedołężnieniu. Zupełnie inaczej działa na organizm pokarm roślinny, który nie wywołuje zaburzeń, uspokaja nerwy, nie skraca życia. lecz odwrotnie wzmacnia je, zachowuje i przedłuża. wobec tego koniecznem jest, by 2-3 dni w tygodniu zmieniać pokarmy mięsne na pokarmy sporządzone wyłącznie z jarzyn". Na końcu spis potraw. Rzadkie.
320.–
1266.
NAKWASKA Karolina z Potockich – Dwor wiejski. Dzieło poświęcone gospodyniom polskim, przydatne i osobom w miescie mieszkającym przerobione z francuskiego pani Aglae Adanson z wielu dodatkami i zupełnem zastósowaniem do naszych obyczajów i potrzeb. T. 2. Poznań 1843. Księg. Nowa. 8, s. [4], 294, VII. opr. późn. ppł.
Papier z charakterystycznymi zabrązowieniami, mimo to stan ogólny dobry. Do kompletu brak t. 1 z 1843 i 3 z 1844. Tom 2,  poświęcony kuchni wiejskiej, pierwszego wydania słynnego dzieła Karoliny Nakwaski z Potockich poświęconego gospodarowaniu dworem. Zaw. ok. 200 przepisów kulinarnych w zakresie: zup, piław, mięs wołowych, baraniny, cielęciny, wieprzowiny, dzika, drobiu, gęsi, zwierzyny, przypraw, ryb, jarzyn, brokoli, ziemniaków, jaj, zimnych potraw i pasztetów, ciast, tortów, pudingów, kompotów, przysmaków na wety, galaret stołowych, lodów, bab, ciast różnych do kawy i herbaty, konfitur, konfitur suchych, ulep, różnych wódek i likworów, syropów, soków. Na końcu rozmaitości kuchenne.
800.–
1267.
PLUCIŃSKA Ida – Książka kucharska udoskonalona z dodatkiem "Soja i jej zastosowanie w kuchni" [...]. Wyd. IV przejrzane i dopełnione. Warszawa 1945. Druk. św. Wojciecha. 8, s. XV, [1], 271, [1]. brosz.
Wyraźne otarcia i zaplamienia okł., wewnątrz stan dobry. Pierwsze powojenne wydanie. Zaw. rozdziały: Sałatki, Zupy i dodatki do zup, Pasztety i paszteciki, Sosy, Potrawy mięsne zimne, Wołowina, Cielęcina, baranina, Wieprzowina, Drób, Zwierzyna i ptactwo dzikie, Ryby, Włoszczyzna, jarzyny i grzyb, Jarzyny gotowane z mięsem, Sałaty do mięsa, Potrawy mączne, kasze, Kompoty, Leguminy, Lody i kremy, Konfitury, marmolady i soki, Chleb i ciasta, Torty, Napoje gorące i zimne, Marynaty, Farsze i różne wskazówki, Soja i jej zastosowanie w kuchni. Nieczęste.
160.–