Gastronomia

417.
[ĆWIERCIAKIEWICZOWA Lucyna] – Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast. Przez autorkę 365 Obiadów [pseud.]. Wyd. IV. Warszawa 1866. Nakł. autorki. 16d, s. [2], IV, [2], II, 173. oprawa współczesna półpłótno.
Miejscami zaplamienia i niewielkie zabrudzenia, uzupełniony ubytek dolnego narożnika trzeciej karty, stan dobry. Nieczęste. Książka podzielona na 3 części. W cz. 1: Konfitury. Konserwy. Konfitury suche. Soki. Galarety owocowe. Lody i inne przysmaki. Cz. 2: Marynaty wszelkiego rodzaju. Cz. 3: Ciasta i wszelkie pieczywa.
120.–
Sprzedano za: 240.–
418.
GRUSZECKA Maria – 366 obiadów. Praktyczna książka kucharska zawierająca wypróbowane przepisy do sporządzania smacznych i zdrowych potraw, ciast, legumin, kremów, konfitur, soków, likierów i t. p. dla oszczędnych gospodarstw. Kraków [1930]. Wyd. "Senzacja". 16d, s. XVI, 256. broszura.
Zabrudzenia i zaplamienia okładek, niewielkie naddarcia krawędzi okładek, na tylnej okładce, wyklejkach oraz karcie tytułowej odręczne notatki, poza tym stan dobry.
100.–
Sprzedano za: 280.–
419.
GRUSZECKA Marya – Illustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń. Smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej, z uwzględnieniem higieny i dyetetyki, z podaniem dyspozycyj na stosowne obiady każdego dnia całego roku, sposobu podawania potraw, ubierania stołu i przyjmowania gości; z osobnym rozdziałem o kuchni kartoflanej. Praktyczne przepisy do ciast, legumin, konfitur, likierów, lodów, marynat itp. Ważne wskazówki do gospodarstwa domowego, oraz konserwowania i przechowania w należytym stanie różnych przedmiotów, na podstawie wieloletniego doświadczenia i według wzorowych dzieł ułożone przez ... Wyd. X illustrowane, zupełnie przerobione i pomnożone, z podaniem miar i wag dawniejszych (funty, kwarty) i metrycznych. Kraków [ca 1898]. Księg. J. M. Himmelblaua. 16d, s. [4], II, XVI, 432. oprawa współczesna płótno, fragment oryginalnej okładki naklejono na lico oprawy.
Egzemplarz po reperacji, marginesy kilku kart wzmocnione bibułką, brak ostatniej karty spisu treści (s. 433-434), ubytki kilku kart spisu treści (s. 415-416 oraz s. 431-432 ze szkodą dla tekstu), poza tym stan dobry. Podpis własn. Autorka występuje pod pseudonimem, a jej właściwe nazwisko brzmiało Kazimiera Krumłowska. Nieczęste.
200.–
Sprzedano za: 340.–
420.
KUCHNIA polska. Wyd. XIV, poprawione. Warszawa 1970. Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. 8, s. 774, [1], tabl. barwnych 10. oprawa oryginalna płótno, obwoluta.
Otarcia, niewielkie naddarcia i załamania krawędzi obwoluty, poza tym stan bardzo dobry. Praca zbiorowa, wśród autorów: S. Berger, K. Janik, H. Kulzowa-Hawliczkowa, M. Laskowska, L. Nowicka, A. Rściszewska-Stoyanow, A. Rutkowski, H. Stobnicka-Szczygłowa, I. Szlęzakowa, S. Witkowska.
80.–
Sprzedano za: 80.–
421.
KULCZYCKA Kazimiera – Największy zbiór przepisów na konfitury, dżemy, galarety, marmelady, powidła, serki, kandyzy, soki, sorbety, miodki i inne przetwory owocowe. Z 34 rysunkami w tekście. Lwów-Warszawa [1930]. B. Połoniecki - Księg. Polska. 8, s. XII, 148. oprawa współczesna półpłótno.
Zażółcenia papieru, niewielkie ślady zawilgocenia widoczne na marginesach.
120.–
Sprzedano za: 240.–
422.
MAKŁOWICZ Robert, MANCEWICZ Stanisław – Zjeść Kraków. Przewodnik subiektywny. Rysunki Andrzej Zaręba. Kraków 2001. Wydawnictwo Znak. 8, s. 193, [6], mapa. oprawa oryginalna kartonowa.
Stan bardzo dobry. Na karcie tytułowej odręczne podpisy autorów oraz rysownika. Książka, po części, posiada jedynie wartość historyczną.
60.–
Sprzedano za: 170.–
423.
OCHOROWICZ-MONATOWA Marya – Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawie hygienicznych w Warszawie w 1910 r. Przeszło 2.200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej dyety, codziennej hygieny oraz kuchni jarskiej. Wyd. III znacznie powiększone. Lwów-Warszawa [1913]. Księg. E. Wende i Ska. 8, s. [2], 795, tabl. 12. oprawa współczesna półpłótno.
Egzemplarz używany, przetarcia płótna na krawędziach grzbietu, miejscami zaplamienia i zażółcenia papieru, ubytki marginesów podklejone bibułką, stan dobry.
160.–
Sprzedano za: 280.–
424.
OCHOROWICZ-MONATOWA Marja – Uniwersalna książka kucharska z ilustracjami i kolorowemi tablicami odznaczona na wystawach higjenicznych w Warszawie w r. 1910 i 1926. Przeszło 2.200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej. Wyd. znacznie powiększone. Lwów-Warszawa [nie przed 1926]. Księg. Pol. B. Połonieckiego. 8, s. 731, [5], tabl. 9. oprawa oryginalna płótno.
Okładki otarte, przetarcia płótna na krawędziach okładek,  wewnątrz miejscami niewielkie zaplamienia, stan dobry. Podpis własn.
140.–
Sprzedano za: 160.–
425.
PERKOWICZ Witold – Domowy wyrób win i miodów. Warszawa 1954. Polskie Wydawnictwa Gospodarcze. 8, s. 43, [1]. broszura.
Okładki odbarwione, zabrudzone, zaplamione, ubytek narożnika tylnej okładki, wewnątrz stan dobry. Ilustracje w tekście.
40.–
Sprzedano za: 110.–
426.
PIECZYWO gwiazdkowe dra Oetkera. B. m. [193-?]. 8, s. 11. broszura.
Zabrudzenia i niewielkie zaplamienia, ślady złożenia, stan dobry. Zaw. przepisy na 27 świątecznych wypieków (w tym Wafle holenderskie, Pierniki w formie orzechów, Pierniki czekoladowe, Krokietki "Bolko", Pierniki toruńskie, Placuszki kamienne, Ciasteczka waniliowe, Delikatne pieczywo na choinkę, Halskie krajanki gwiazdkowe, Bomby czekoladowe, Strucla z makiem, Marcepan Królewiecki).
48.–
Sprzedano za: 130.–
427.
PIJANOWSKI E[ugeniusz] – Zarys technologii winiarstwa. Warszawa 1950. Państwowe Wydawnictwa Techniczne. 8, s. XXIII, [1], 176. broszura.
Okładki nieco zabrudzone, poza tym stan dobry. Ilustracje w tekście. Praca powstała przy współudziale Zygmunta Wasilewskiego, rysunki wykonał E. Ambroziak. Główne działy: Elementy winiarstwa, Technologia winiarstwa, Charakterystyka i badanie wina, Miody pitne.
40.–
Sprzedano za: 90.–
428.
ŚLEŻAŃSKA Marja – Umiem gotować. (Kucharz polski). Zawiera: przeszło 1500 przepisów tanich i wystawnych obiadów oraz praktyczne sposoby pieczenia ciast, smażenia konfitur, przyrządzania lodów, soków, galaret i wszelkich napojów. Specjalny dział wiadomości domowych i spiżarnianych. Z ilustracjami i kolorowemi tablicami. Warszawa 1936. Wyd. J. Przeworskiego. 8, s. X, 594, [1], tabl. 1. oprawa oryginalna płótno.
Oprawa nieco otarta i zabrudzona, brak jednej tablicy, niewielkie zaplamienia wewnątrz, wyklejki nadpęknięte, poza tym stan dobry. Ilustracje w tekście i na tablicy.
160.–
Sprzedano za: 320.–
429.
ŚLIWIŃSKA Melania, REJMAN Róża – Nowoczesna praktyczna książka kucharska. Wyd. II, powiększone i poprawione. Kraków 1947. Krakowski Towarzystwo Wydawnicze. 8, s. 224, tabl. 4. oprawa oryginalna półpłótno.
Zabrudzenia i otarcia okładek, naddarcia płótna na krawędziach grzbietu, wyklejki nadpęknięte w grzbiecie, poza tym stan dobry. Główne rozdziały: Pieczywo, ciasta, torty, masy i lukry. Lody, konfitury, galaretki i soki. Przystawki. Leguminy i kremy. Potrawy z mąki, kaszy i jaj. Potrawy mięsne. Drób. Ryby. Jarzyny. Konserwy z jarzyn. Grzyby. Wódki, wino, piwo i inne napoje. Zupy, dodatki do zup i sosy.
60.–
Sprzedano za: 130.–
430.
TESLAR Antoni – Kuchnia polsko-francuska. Kraków 1910. Nakł. autora. 8, s. X, 318. oprawa współczesna płótno, fragment okładki broszurowej naklejono na lico oprawy.
Na skrajnych kartach ślady po taśmie na wewnętrznych marginesach, jedna karta przestawiona przez introligatora (s. 3-4 wprawiona po s. 6), miejscami niewielkie zabrudzenia, poza tym stan dobry. Książka kucharska kuchmistrza Andrzeja Potockiego z Krzeszowic, dedykowana w druku jego żonie.
140.–
Sprzedano za: 650.–
431.
WYRYBKOWSKA Danuta – Praktyczna kuchnia domowa. Zebrała i ułożyła ... Wyd. II poprawione i rozszerzone. Żnin 1937/8. Nakł. dwutygodnika kobiecego "Moja Przyjaciółka". 16d, s. 320. oprawa półpłótno z epoki, okładka broszurowa naklejona na lico oprawy.
Okładki otarte i zabrudzone, pęknięcia płótna na krawędziach grzbietu, poza tym stan dobry.
100.–
Sprzedano za: 220.–
432.
[ŻAKIEJ Tadeusz] Maria Lemnis i Henryk Vitry [pseud.] – Książka kucharska dla samotnych i zakochanych. Ilustr. Jerzy Zaruba. Warszawa 1959. Iskry. 16d, s. 288, [6]. broszura.
Okładki otarte i zakurzone, wewnątrz stan dobry. Obok przepisów zawiera wiele cennych rad, m.in.: O tłuszczach ogólnie oraz parę rad i wypróbowanych przepisów na codzień i od święta, O gościach i gościnności, Pochwała prodiża (czyli o gościach ciąg dalszy), O piciu alkoholu, Zapas "od wypadku" i jak uniknąć przypadkowości w prowadzeniu kawalerskiego gospodarstwa, Jak układać posiłki.
T.  Żakiej, znany jako Tadeusz Marek (1915-1994) – muzykolog, pisarz i publicysta muzyczny. Jako Maria Lemnis i Henryk Vitry wydawał książki kucharskie i publikacje kulinarne. [Wikipedia].
40.–
Sprzedano za: 150.–