Gastronomia

394.
DISSLOWA Marja – Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu. Przejrzała i uzup. Pani Elżbieta [Kiewnarska]. 261 ilustr. [...]. Poznań [1931]. Wydawnictwo Polskie  R. Wegnera. 8, s. XII, 870, [1]. opr. oryg. pł. zdob.
Otarcia krawędzi oprawy, niewielkie przetarcia płótna na krawędziach grzbietu, przednia wyklejka wzmocniona papierową taśmą, stan dobry. Liczne tablice ilustracyjne w ramach paginacji.
220.–
Sprzedano za: 260.–
395.
FÓJCIKOWA Walburga – Nasza kuchnia. Wskazówki i rady ze sztuki kucharstwa zebrała i zestawiła dla naszych gospodyń ... Český Tešin 1937. Nakł. Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. 8, s. 343, tabl. 9. opr. oryg. (?) ppł.
Otarcia okł., ubytek narożnika pierwszej karty, ubytek jednej z końcowych kart (ze szkodą dla tekstu), wyraźne i liczne zaplamienia. Zapiski ołówkiem na wyklejkach. Zaw. 1267 przepisów. Rzadkie.
220.–
Sprzedano za: 420.–
396.
GENSÓWNA Franciszka – Zdrowa kuchnia. Praktyczna książka kucharska. Wyd. II. Kraków 1943. S. Kamiński. 8, s. 96, tabl. 4. brosz.
Góra –. Okł. otarte i zabrudzone, miejscami niewielkie zażółcenia papieru, poza tym stan dobry. Okładka Zygmunta Acedańskiego.
100.–
Sprzedano za: 100.–
397.
MARCISZEWSKA M[aria] – Doskonała kuchnia. Szóste przerobione i uzupełnione wydanie "Kucharki szlacheckiej" zawierające około 3000 przepisów oraz 60 ilustracyj. Warszawa [1929]. Tow. Wyd. "Bluszcz". 16d, s. 968, [8]. opr. oryg. ppł., górne obcięcie barwione.
Okł.  otarte, blok nadpęknięty, lekko poluźniony, miejscami niewielkie zaplamienia; stan ogólny dobry.
140.–
Sprzedano za: 340.–
398.
[NIEWIAROWSKA Florentyna, MAŁECKA Wanda] – Kucharka polska zawierająca szkołę gotowania tanich, smacznych i zdrowych obiadów przez Florentynę i Wandę [krypt.]. Cz. 1-2. Wyd. III, znacznie pomnożone. Lwów 1880. Nakł. autorek. Druk. Narodowa S. Manieckiego i Sp. 16d, s. 198; 204, [6]. razem opr. późn. ppł.
Oprawa otarta i zabrudzona, grzbiet nadpęknięty, papier miejscami pożółkły i zabrązowiony, jedna karta cz. 1 ze spisem treści (s. 193-194) luzem, miejscami podkreślenia w tekście, niewielkie naddarcia marginesów kilku kart. Stan ogólny dobry. Rzadkie.
Część 1 zawiera m.in.:
- Doświadczenia gospodarskie
- Pierwsze wiadomości kucharskie
- Zupy
- Rozmaite dodatki do zup
- Sosy
- Wołowina
- Cielęcina
- Baranina
- Wieprzowina
- Jarzyny
Część 2 zawiera m.in.:
- Ptactwo domowe (drób)
- Zwierzyna i ptactwo dzikie
- Leguminy, kremy, galarety
- Ryby
- Pasztety i paszteciki
- Potrawy zimne, mięsne i rybne
- Kompoty
- Sałaty
- Marynowanie i kwaszenie
- Wędzenie i przyrządzanie wędlin
- Dyspozycja obiadów.
120.–
Sprzedano za: 300.–
399.
[NIEWIAROWSKA Florentyna, MAŁECKA Wanda] – Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady zebrane przez Florentynę i Wandę [krypt.]. Wyd. VII pomnożone i udoskonalone. Lwów [po 1892]. Nakł. Drukarni Narodowej. 16d, s. [2], 329, [1], XVI. opr. ppł. z epoki.
Blok odszedł od oprawy, papier pożółkły, miejscami zabrudzony, ślady kornika w grzbiecie. Egzemplarz kompletny, wymaga zbiegów introligatorskich. Zaw. liczne przepisy na: baby i babki, strucle, kołacze, pierogi, briesze, placki, mazurki, torty, lukry, ciastka deserowe, pierniki, ciasta do kawy, herbaty i czekolady, chleb, suchary, ciasta smażone na maśle lub smalcu. Rzadkie.
120.–
Sprzedano za: 200.–
400.
NORKOWSKA Marta – Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Z illustracyami. Warszawa [1918]. Gebethner i Wolff. 16d, s. 496, tabl. 2. opr. wsp. pł. złoc.
Miejscami niewielkie zabrudzenia i zażółcenia papieru, stan dobry. Z przedmowy: "Wydając tę książkę, którą starałam się opracować podług najlepszych wzorów zagranicznych i w której zebrałam wszystkie wiadomości, nabyte w przeciągu kilkunastoletniej pracy zawodowej - miałam na celu, aby nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych pań doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej. Niema bowiem nic gorszego w kuchni, jak jednostajność, która często jest powodem wstrętu, a zawsze sprawia przesyt i niesmak".
140.–
Sprzedano za: 460.–
401.
PEDENKOWSKA Helena – Oszczędna kuchnia. Encyklopedia wiedzy kulinarnej, gospodarstwa domowego oraz higieny. 1000 sposobów gotowania, pieczenia legumin, ciast, mazurków, babek, tortów, smażenia konfitur, soków, marmolad, sporządzania kompotów, lodów, wódek, napoi chłodzących opartych na praktycznych a długoletnich doświadczeniach. Zebrane przez ... Wyd. III. Kraków 1948. Wyd. "Przełom". 8, s. 564, tablice. opr. oryg. ppł.
Okł. lekko otarte i zakurzone, ubytek jednej karty (s. 247-248), poza tym stan dobry. Pierwsze wydanie ukazało się w 1920.
120.–
Sprzedano za: 300.–
402.
WYROBEK Emil – Nowoczesna kuchnia domowa. Najnowszy poradnik w sztuce kulinarnej z objaśnieniami naukowemi o witaminach, o wartości kalorycznej pokarmów i ich pożywności, o jarstwie, o poznawaniu środków spożywczych i ich przechowaniu. Pod red. ... oprac. Antonina Piętkowa i Jan Piętka. 247 ilustr. [...]. Wyd. IV przejrzane i powiększone rozdziałami o kuchni dla matek karmiących, dla dzieci i dla chorych. Warszawa 1935. Książnica Pol. 8, s. 738, tablice. opr. wsp. pł., fragmenty oryg. okł. płóciennej naklejone na oprawę.
Naklejone fragmenty oryginalnej oprawy zabrudzone, zaplamione, wewnątrz stan bardzo dobry. Na końcu szczegółowy spis treści.
220.–
Sprzedano za: 300.–
403.
WYRYBKOWSKA Danuta – Praktyczna kuchnia domowa. Zebrała i ułożyła ... Wyd. II poprawione i rozszerzone. Żnin 1937/8. Nakł. dwutygodnika kobiecego "Moja Przyjaciółka". 16d, s. 320. opr. późn. ppł.
Otarcia krawędzi oprawy, blok nadpęknięty, s. 18-19 zaplamione, s. 257-260 luzem, zaplamione i jedna karta naddarta, miejscami zażółcenia papieru. Egzemplarz używany, wymaga zabiegów introligatorskich.
100.–
Sprzedano za: 200.–