DISSLOWA Marja – Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu. Przejrzała i uzup. Pani Elżbieta [Kiewnarska]. 261 ilustr. [...]. Poznań [1931]. Wydawnictwo Polskie R. Wegnera. 8, s. XII, 870, [1]. opr. oryg. pł. zdob.
FÓJCIKOWA Walburga – Nasza kuchnia. Wskazówki i rady ze sztuki kucharstwa zebrała i zestawiła dla naszych gospodyń ... Český Tešin 1937. Nakł. Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. 8, s. 343, tabl. 9. opr. oryg. (?) ppł.
GENSÓWNA Franciszka – Zdrowa kuchnia. Praktyczna książka kucharska. Wyd. II. Kraków 1943. S. Kamiński. 8, s. 96, tabl. 4. brosz.
MARCISZEWSKA M[aria] – Doskonała kuchnia. Szóste przerobione i uzupełnione wydanie "Kucharki szlacheckiej" zawierające około 3000 przepisów oraz 60 ilustracyj. Warszawa [1929]. Tow. Wyd. "Bluszcz". 16d, s. 968, [8]. opr. oryg. ppł., górne obcięcie barwione.
[NIEWIAROWSKA Florentyna, MAŁECKA Wanda] – Kucharka polska zawierająca szkołę gotowania tanich, smacznych i zdrowych obiadów przez Florentynę i Wandę [krypt.]. Cz. 1-2. Wyd. III, znacznie pomnożone. Lwów 1880. Nakł. autorek. Druk. Narodowa S. Manieckiego i Sp. 16d, s. 198; 204, [6]. razem opr. późn. ppł.
[NIEWIAROWSKA Florentyna, MAŁECKA Wanda] – Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady zebrane przez Florentynę i Wandę [krypt.]. Wyd. VII pomnożone i udoskonalone. Lwów [po 1892]. Nakł. Drukarni Narodowej. 16d, s. [2], 329, [1], XVI. opr. ppł. z epoki.
NORKOWSKA Marta – Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Z illustracyami. Warszawa [1918]. Gebethner i Wolff. 16d, s. 496, tabl. 2. opr. wsp. pł. złoc.
PEDENKOWSKA Helena – Oszczędna kuchnia. Encyklopedia wiedzy kulinarnej, gospodarstwa domowego oraz higieny. 1000 sposobów gotowania, pieczenia legumin, ciast, mazurków, babek, tortów, smażenia konfitur, soków, marmolad, sporządzania kompotów, lodów, wódek, napoi chłodzących opartych na praktycznych a długoletnich doświadczeniach. Zebrane przez ... Wyd. III. Kraków 1948. Wyd. "Przełom". 8, s. 564, tablice. opr. oryg. ppł.
WYROBEK Emil – Nowoczesna kuchnia domowa. Najnowszy poradnik w sztuce kulinarnej z objaśnieniami naukowemi o witaminach, o wartości kalorycznej pokarmów i ich pożywności, o jarstwie, o poznawaniu środków spożywczych i ich przechowaniu. Pod red. ... oprac. Antonina Piętkowa i Jan Piętka. 247 ilustr. [...]. Wyd. IV przejrzane i powiększone rozdziałami o kuchni dla matek karmiących, dla dzieci i dla chorych. Warszawa 1935. Książnica Pol. 8, s. 738, tablice. opr. wsp. pł., fragmenty oryg. okł. płóciennej naklejone na oprawę.
WYRYBKOWSKA Danuta – Praktyczna kuchnia domowa. Zebrała i ułożyła ... Wyd. II poprawione i rozszerzone. Żnin 1937/8. Nakł. dwutygodnika kobiecego "Moja Przyjaciółka". 16d, s. 320. opr. późn. ppł.